Rok založení | 1993 |
---|---|
Webové stránky | www.michlovsky.com |
https://www.facebook.com/vinselekt/ |
Ryzlink Vlašský
Ryzlink vlašský
je stará, pozdní moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera). Je prokázáno, že k odrůdě Ryzlink rýnský nemá žádný příbuzenský vztah. Jako vlašský se odrůda údajně začala označovat v Německu pro odlišení od odrůdy Ryzlink rýnský. Její původ je pravděpodobně v Itálii (Vlachy), nebo ve Francii. Tradičními oblastmi pěstování jsou Rakousko, Itálie, Maďarsko, Balkánský poloostrov, ale pěstuje se i v jiných světadílech, například v Brazílii.
Hrozen je středně velký, válcový, hustý, má delší stopku, mívá často křidélko. Bobule malá – středně velká, kulatá, zelenožlutá. Víno bývá robustní, extraktivní, květinové tóny ve vůni, v chuti až oříškové (nezralý vlašský ořech).
Pro vinařskou oblast Čechy je příliš pozdní odrůdou a z tohoto důvodu se tu nepěstuje. Na Moravě je vysazována od počátku 20. století, daří se jí zejména na Slovácku, Znojemsku, Dunajovicku, Velkopavlovicku, Hustopečsku, Věstonicku a v oblasti kolem Pálavských vrchů. Právě v oblasti Pálavy se vyznačuje jedinečnou a neopakovatelnou mineralitou a proto je zařazena do obou místních V.O.C. (VOC Pálava, VOC Mikulov). Dnes je odrůda vysazována málo a to i přes to, že je třetí nejčastěji pěstovanou bílou odrůdou u nás, a současně také druhou nejstarší.
Ve Státní odrůdové knize České republiky je odrůda zapsána od roku 1941, od tohoto roku je zapsána též v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.
Udržovateli odrůdy v ČR jsou: Ampelos-Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo a Ing. Miloš Michlovský, CSc.
Povolené synonymum v ČR: Welschriesling.
Doporučená zkratka: RV
Některé místní názvy a synonyma odrůdy v Evropě:
BIELA SLADKA GRAŠICA, ITALIANSKI RIZLING, LAŠKI RIZLING, OLASZ RIZLING, PETIT RIESLING, RIZLING ITALIEN, WELSCHRIESLING.
Zdroje:
Oblast: | Morava |
---|---|
Podoblast: | Mikulovská |
Obec: | Perná |
Trať: | Purmice |
Zatřídění dle cukernatosti moštu: | Pozdní sběr |
Zatřídění dle zbytkového cukru: | suché |
Typ: | VOC |
Alkoholu: | 13.5 % |
Zbytkový cukr: | 1.9 g/l |
Kyselina: | 4.8 g/l |
Bezcukerný extrakt: | 20.8 g/l |
Cukr při sběru: | 25.6 °NM |
Objem: | 0.75 l |
Počet v kartonu: | 6 ks |
Šarže: | 2008 |
Počet lahví v šarži: | 6500 |
Datum sběru: | 20.10. |
Prodejní ID: | 83 |
Charakteristika
Fermentace spontánně odkaleného moštu probíhala v 6.000 litrovém dubovém sudu. Po Novém roce proběhlo 1. stáčení s následným zráním na jemných kalech po dobu 120 dní. Při druhé stáčce proběhlo první zasíření a opětovné stočení do původního sudu. Vytočení ze sudu proběhlo koncem října v době, kdy je již připraven odkalený mošt z nové sklizně. Aroma transformovaného peckového ovoce, zavařených rynglí a přírodně sušených rozinků je příjemně doprovázeno vanilkovo – medovými tóny. V chuti je víno plné, vícevrstevnaté, harmonicky strukturované s vyváženými kyselinami a přezrálou meruňkovo - rozinkovou dochutí. V případě studené kuchyně si bez problému poradí s Vatikánskou šunkou, ale i s tataráčkem z čerstvého lososa. Nádherně harmonizuje rovněž s grilovanými krevetami, nebo kuřetem v tamarindu a mangoldem.
Purmice