Vinselekt Michlovský
Vinařství obhospodařuje cca 125 ha vlastních vinic ve velkopavlovické a mikulovské podoblasti. Již od počátku existence sbírá Vinselekt Michlovský přední ocenění v řadě kategorií vinařských soutěží doma i v zahraničí a na jaře 2010 získává historicky první ocenění Vinařství roku 2009. Dokonale polohované vinice, především pálavských vrchů, společně s vhodným vápencovým podložím, příznivými klimatickými podmínkami a odborným tradičním zpracováním, umožňují produkovat krásná vína mající jak vynikající svěžest s ovocnými a květinovými tóny, tak i vína plná, extraktivní a kořenitá s výrazným potenciálem k zrání na láhvi. Roční produkce cca 1,3 milionů lahví je kategorizována do několika řad, které se odlišují jak původem hroznů tak technologickým zpracováním. Naše vína je možné zakoupit prakticky ve všech segmentech trhu od prémiové gastronomie přes vinotéky až po maloobchodní sektor. Nové odrůdy révy vinné, vyšlechtěné pod týmem Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc., jsou převážně využívány k BIO-výrobě vín a moštů. Rovněž inovace a kreativita jsou ve Vinselektu Michlovský a.s. velmi důležitým aspektem, což dokazuje nová řada nízkoalkoholických a nealkoholických jemně šumivých vín (bílé, růžové, červené), k jejichž výrobě je použita nejmodernější technologie umožňující plně zachovat podstatu vína včetně aromatických látek.
Rok založení 1993
Webové stránky www.michlovsky.com
Facebook https://www.facebook.com/vinselekt/

Ryzlink Vlašský

Ryzlink vlašský

je stará, pozdní moštová odrůda vinné révy (Vitis vinifera). Je prokázáno, že k odrůdě Ryzlink rýnský nemá žádný příbuzenský vztah. Jako vlašský se odrůda údajně začala označovat v Německu pro odlišení od odrůdy Ryzlink rýnský. Její původ je pravděpodobně v Itálii (Vlachy), nebo ve Francii. Tradičními oblastmi pěstování jsou Rakousko, Itálie, Maďarsko, Balkánský poloostrov, ale pěstuje se i v jiných světadílech, například v Brazílii.

Hrozen je středně velký, válcový, hustý, má delší stopku, mívá často křidélko. Bobule malá – středně velká, kulatá, zelenožlutá. Víno bývá robustní, extraktivní, květinové tóny ve vůni, v chuti až oříškové (nezralý vlašský ořech).

Pro vinařskou oblast Čechy je příliš pozdní odrůdou a z tohoto důvodu se tu nepěstuje. Na Moravě je vysazována od počátku 20. století, daří se jí zejména na Slovácku, Znojemsku, Dunajovicku, Velkopavlovicku, Hustopečsku, Věstonicku a v oblasti kolem Pálavských vrchů. Právě v oblasti Pálavy se vyznačuje jedinečnou a neopakovatelnou mineralitou a proto je zařazena do obou místních V.O.C. (VOC Pálava, VOC Mikulov). Dnes je odrůda vysazována málo a to i přes to, že je třetí nejčastěji pěstovanou bílou odrůdou u nás, a současně také druhou nejstarší.

Ve Státní odrůdové knize České republiky je odrůda zapsána od roku 1941, od tohoto roku je zapsána též v Listině registrovaných odrůd na Slovensku.

Udržovateli odrůdy v ČR jsou: Ampelos-Šlechtitelská stanice vinařská Znojmo a Ing. Miloš Michlovský, CSc.

Povolené synonymum v ČR: Welschriesling.

Doporučená zkratka: RV

Některé místní názvy a synonyma odrůdy v Evropě:

BIELA SLADKA GRAŠICA, ITALIANSKI RIZLING, LAŠKI RIZLING, OLASZ RIZLING, PETIT RIESLING, RIZLING ITALIEN, WELSCHRIESLING.

Zdroje:

Wikipedie - Ryzlink vlašský

Znalec vín - Ryzlink vlašský

2012
Oblast: Morava
Podoblast: Mikulovská
Obec: Perná
Trať: Purmice
Zatřídění dle cukernatosti moštu: Pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Typ: VOC
Alkoholu: 13 %
Zbytkový cukr: 3 g/l
Kyselina: 5.5 g/l
Bezcukerný extrakt: 20.6 g/l
Cukr při sběru: 24.2 °NM
Objem: 0.75 l
Počet v kartonu: 6 ks
Šarže: 2200
Počet lahví v šarži: 6454
Datum sběru: 25.10.
Prodejní ID: 84

Charakteristika

Fermentace spontánně odkaleného moštu probíhala v 6.000 l dubovém sudu. Po Novém roce proběhlo 1. stáčení s následným zráním na jemných kalech po dobu 120 dní. Při druhé stáčce proběhlo první zasíření a opětovné stočení do původního sudu. Vytočení ze sudu proběhlo v října v době, kdy je již připraven odkalený mošt z nové sklizně. Buket zavařených rynglí, přírodně sušených rozinků a meruněk doplňuje v chuti citlivě zakomponovaný francouzský dub s originálním projevem lesního medu a vrstevnatou kořenitostí. Doporučujeme k dýňovým cannelloni plněným tvarohem s pažitkou zakapaným vyzrálým balsamicem. Doplní rovněž vyzrálé horské sýry.

Cena
301 Kč
Perná
Purmice
Ryzlink Vlašs / VOC 12 PS - su /Mch/ 0.75 L

Kontakty


Apartmány Bavory Pálava
Varšavská 1015/55
110 00 Prahta 5 – Nové město

Tel: +420 226 248 700
Fax: +420 226 288 788
recepce@apartmany-bavory.cz
Recepce
Tel: +420 226 248 700
Fax: +420 226 288 788
recepce@apartmany-bavory.cz